Productie Energie - Resurse regenerabile

Surse energie regenerabila

Energia electrica din surse neregenerabile include energia nucleara, dar si energia generata de arderea combustibililor fosili (petrol, carbune si gaze naturale). Aceste resurse sunt limitate,  existente in depozitele respective si acopera astazi 80% din consumul de energie. In contrast, energia regenerabila provine din surse care  se regenereaza de la sine intr-un timp scurt sau sunt surse practic inepuizabile. Termenul de  energie regenerabila se refera la forme de energie produse prin transfer energetic care rezulta din procese naturale regenerabile.
In prezent, energia din resurse regenerabile este valorificata inegal, dar este o certitudine si practic o tendinta (prin intermediul politicilor și strategiilor energetice globale, nationale sau europene) care arata ca exista categoric investitii masive, in aceasta ramura a energiei electrice.

Printre resursele regenerabile de energie amintim :

energia eoliana
energia solara
energia hidro
biomasa

Potentialul energiei solare in Romania

Radiatia solara si potentialul de energie fotovoltaica din Romania
sursa informatiei: solarGIS, GeoModelSolar, 2011
Potentialul energetic solar al tarii este de 1200 GWh (1,2 TWh) pe an. Folosit la cel mai inalt nivel, potentialul de energie solara al tarii noastre ar putea asigura  furnizarea a 50% din alimentarea cu apa calda pentru case sau 15% din energia termica pentru utilizarea zilnica. Fluxul solar masurat in tara nostra variaza intre 1000 si 1600 kWh/m2/an.
Tara noastra beneficiaza in medie de 210 de zile insorite pe an.

Romania are un potential extraordinar de energie solara datorita nivelului ridicat de radiatie solara, mai mare decat in alte tari din Europa de Vest, tari cu traditie in domeniul energiilor regenerabile. Sunt zone in care fluxul anual de energie solara ajunge la 1450-1600 kWh/m2/an.

Proiecte energie regenerabila

Ciocanesti - C.E. Fotovoltaica

Capacitate proiect:  2MW
Suprafata teren: 8 hectare

Vieru - C.E. Fotovoltaica

Capacitate proiect:  7MW
Suprafata teren: 14 hectare

Salcuta - C.E. Fotovoltaica

Capacitate proiect:  5MW
Suprafata teren: 10 hectare

Topolog - Microhidrocentrale

Capacitate proiect:  6MW
5 Microhidrocentrale