Trading

24 din 7 Trading de energie

Comercializam energie electrica 24 din 7 cu furnizorii finali si alte case de tranzactionare precum si firme specializate in domeniul energiei regenerabile.

Activitatea de comercializare a Transenergo este administrata de la sediul nostru central din Bucuresti si sediul din Budapesta. Pietele europene de energie electrica s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani, oferind multiple oportunitati de tranzactionare si optimizare.
Transenergo participa activ pe mai multe platforme de tranzactionare operate de bursele nationale de energie sau de societatile de intermediere in domeniul energiei, urmarind in permanenta cele mai bune pozitii de cumparare sau vanzare pe pietele specifice.

Compania detine licente de tranzactionare interne in urmatoarele tari: România, Ungaria, Germania, Austria si Bulgaria. Ungaria este de asemenea acoperita de o companie separata din grup – Transenergo Hungary KFT.
Pe langa aceastea, compania este implicata in comertul transfrontalier, exporta in toate tarile in care detine licenta.

Raportari reglementate

ROMANIA
ANRE – Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energeiei
UNGARIA
HEO – Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energeiei
BULGARIA
EWRC – Comisia de reglementare pentru apa si energie

Platforme de tranzactionare

ROMANIA
OPCOM – Piata pentru Ziua Urmatore (PZU)
OPCOM – Piata Intra-Zilnica(PI)
OPCOM – Piata centralizata cu negociere dubla continua a contractelor bilaterale de energie electrica
OPCOM – Piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica

UNGARIA
TFS – Platforma de tranzactionare
HUPX DAM -(piata pentru ziua urmatoare)
HUPX Ph.f – Physical futures
MEK – Scheduling Platform
KAPAR HU – Alocarea capacitatilor de transport

BULGARIA
TSO – Operator de sistem (capacitate si scheduling)
IBEX – Platforma de tranzactionare

SERBIA
DAMAS RS – Capacitate si Scheduling
SEEPEX – Platforma de tranzactionare

GERMANY & AUSTRIA
EPEX SPOT – Platforma de tranzactionare
TFS – Platforma de tranzactionare
CAO – Alocarea capacitatilor de transport

Split of operations by branch and locations

Produse tranzactionate

Produse fizice de tip Forward si Futures.(FORWARD. Acestea reprezinta contracte tranzacționate de OTC pentru livrarea produselor la o data viitoare. FUTURES. Contracte tranzactionate pe bursa pentru livrarea produsului la o data viitoare. In general aceste contracte sunt tranzactionabile liber iar profiturile și pierderile prin raportare la piata trebuie decontate zilnic prin plata marjelor.);

Tranzactii pe piata spot  (Pretul SPOT este pretul curent al pietei la care electricitatea este vanduta sau cumparata pentru plata si livrare imediata);

Service Agreement for Spot Market and cross-border bidding;
Contracte de tip Swap;
Tranzactii pe piata intra-zilnica;
Contracte optionale;
Piata rezervelor si de echilibrare;
Tranzactii financiare pe baza produselor energetice derivate – ISDA.

In Uniunea Europeana, in conformitate cu licentele pe care le detine, TRANSENERGO are dreptul de a opera in mod direct in 5 piețe (România, Ungaria, Germania, Austria și Bulgaria), dar si in tarile vecine prin intermediul partenerilor contractuali.
Compania noastra a incheiat acorduri  EFET cu majoritatea traderi-lor de energie electrica, furnizori locali și producători de energie.
Astfel, TRANSENERGO asigura o acoperire completa a tuturor pietelor regionale de energie electrica  si o buna ințelegere a dinamicii fundamentale din tarile care apartin regiunii CEE/SEE.
Este important sa se ințeleaga dinamica pretului electricitatii in vederea elaborararii unei strategii eficiente de tranzactionare si management al riscului.  Managementul companiei este implicat activ in diminuarea riscurilor de tranzacționare la care TRANSENERGO este expusa.
O astfel de acoperire globala permite companiei noastre sa monitorizeze si sa analizeze capacitătile de interconectare, fluxurile și diferentele de pret, in scopul de a identifica si profita eficient de oportunitati. Aceste informatii, impreuna cu resursele fizice, stau la baza capacitatii noastre de a acoperi riscurile de piata, de a maximiza potentialul comercial si capitalul implicat.